Long Night Festival
Dom omladine Beograda
26. mart 2011.

28. mart 2011.

 
 
 
  Deset godina postojanja koncertna agencija Long Play obeležila je jednodnevnim festivalom, da ne kažemo celovečernjom žurkom do ranih jutarnjih sati, na kome je nastupilo 12 grupa raspoređenih na tri bine (“Stage”, “Pozornica” i “Bina”) u Domu omladine.

Koncert na “Stage”-u  (Klub Doma omladine) započeo je bend Nova iz Novog Sada , mlade nade srpske scene. Posebnu pažnju je privukao makedonski ska punk regge band Superhiks, čiji je basista i pevač Petar Miladenovski uspeo da prenese savršen ritam i dobro prodrma publiku.

Posle njih na binu je izašao staropazovački bend 16 osam 23
sa frontmenom Vukom Popadićem u glavnoj ulozi. Bila je ovo prilika da predstave pesme sa dvostrukog albuma Bubanj, bas, gitar i glas, a vrhunac atmosfere bio je kad je 16 osam 23 odsvirao svoju verziju "Dosta dosta dosta" novosadskih Boya.

Banjalučki bend Sopot zatvorio je nastupe u najmanjoj dvorani uz kompozicije sa albuma Equilibrijum (2009) i Du Balkan (2006).

Nikšićki sastav Autogeni trening otvorio je koncert na “Pozornici” (Velika dvorana DOB-a) pesmama sa prvog albuma Previše (2008), u polupraznoj dvorani, pošto je publika tek pristizala.
Zatim se na sceni pojavio sarajevski bend Letu štuke, predvođen izuzetnim songvrajterom, Dinom Šaranom.  Pesme kao što su “Minimalizam”, “Sami” i “Paranoja”, obeležile su njihov nastup, koji je sudeći po reakcijama publike, u potpunosti ispunio očekivanja.



Euforiju je definitivno izazvalo pojavljivanje Darka Rundeka i Cargo trio orkestra. U prvom delu koncerta izvodili su numere sa poslednjeg albuma “Plavi avion”, naravno nije izostao singl “Indijanska”, a u drugom delu usledili su dobro poznati hitovi kao što su “Ena”, Aj Karmela”, "Apokalispso" i drugi. Potpuni ugođaj dali su izlaskom na bis, kada su izveli numeru “Kao da je bilo nekad” legendarnog benda EKV.
Čast da zatvori program na ovoj sceni pripala je beogradskim rock veteranima, grupi Blok out, čija je pesma i video spot “Beograd spava” (obrada grupe U škripcu) izazvala je veliko interesovanje njihovih fanova.

“Bina” (sala Amerikana) na samom početku bila je namenjena grupi The Dibidus, koju predvodi nekadašnji frontmen grupe Familija, Dejan Pejović – Peja. Ovom prilikom promovisali su materijal sa novog albuma, drugog po redu, Trenerke i sako (Long Play, 2011), pa smo tako čuli “Pokloniću joj nebo” (iz kultnog filma "Mi nismo anđeli"), "Trenerka i sako", “Kafana”, “Hleba i igara”...

Zatim je nastupio Dubravko Ivaniš sa zagrebačkom skupinom Pips Chips & Videoclips plasirajući njihov dobro poznat rok zvuk kroz numere kao što su “Teroristi plaču”, “Poštar” i druge.
Ljubljančanin Rober Pešut, poznatiji kao Magnifico, autor udarne numere "Samo malo" iz velikog bioskopskog hita “Montevideo, bog te video”, svojim nastupom zaista je dokazao da postaje sve zapaženiji i na našim prostorima. Za kraj smo videli svetskog mega cara, Ramba Amadeusa, koji je svojim performansom u Sali Amerikana, uz neprevaziđene slobodne interpretacije i fenomenalne glasovne mogućnosti kao i svaki put oduševio pristne.



Sve u svemu, najduža muzička martovska noć, u Long Play aranžmanu, zadovoljila je različita interesovanja publike u stilu čuvenog slogana “za nekoga sve, za svakog po nešto”. Interesantan izbor grupa, dobar marketing ove manifestacije i odlična posećenost, glavne su odlike prvog izdanja Long Night Festivala.
Obzirom da nisu iskorišćeni svi resursi ove koncertne agencije, pošto nisu učestvovali izvođači kao što su npr. Bajaga, Neno Belan, Let 3 ili Fit, tim je uspeh ovog festivala još veći. U svakom slučaju sledeće godine očekujemo Long Night Festival Vol. 2.

Slike sa koncerta


tekst - Vesna Nerić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Miško Plavi
Dom omladine Beograda
19.03.11.




Nesalomivi
Dom omladine Beograda
17.03.11.




Orthodox Celts
Dom omladine Beograda
17.03.11.




Veliki prezir
Dom omladine Beograda
12.03.11.




Vlada Divljan i NVO
Dom omladine Beograda
08.03.11.




Deine Lakaien
Gasometer, Beč
22.02.11.




Combichrist/Mortiis
Dom omladine Beograda
04.03.11.




Jinx
SKC
14.02.11.




Kayo Dot
Klub "Ciklon"
04.02.11.